Suami baik dan beriman jadi kunci kebahagiaan wanita

Perkahwinan yang tidak disulami dengan perasaan kasih terhadap satu sama lain serta sikap tanggungjawab sebagai suami adalah satu perkahwinan yang tidak bahagia dan tidak bermakna. Rasulullah SAW juga telah menasihati suami merupakan ketua keluarga untuk melayani isteri dengan sebaik-baiknya.

Memang tidak dapat dinafikan manusia mempunyai kelemahan dan kekurangan sama ada isteri atau suami. Tetapi, cuba perbaiki kelemahan dan kekurangan diri itu untuk saling lengkap melengkapi.

Prof Dr Muhaya Mohamad berkata kunci kebahagian wanita adalah seorang suami baik, beriman dan sentiasa bersyukur.

“Dulu saya kenal suami umur 17 tahun dan dia cinta pertama saya. Saya rasa cinta kami sangat asli dan jujurnya sebelum berkahwin perangai saya tidak elok. Saya garang, suka marah, suka merajuk tetapi selepas kahwin suami puji perangai saya lebih baik dari sebelum ini (sebelum berkahwin),” katanya.

Menurutnya, dalam perkahwinan keikhlasan, agama dan tujuan perkahwinan itu sangat penting. Pasangan mestilah berkahwin kerana Allah dan mahu mendapat radhaNYa.

“Dalam berumah tangga, keikhlasan sangat penting dan yang keduanya, agama dan tujuan perkahwinan itu sendiri. Bukan sama ada terdesak atau sebab sayang. Kita mesti kahwin kerana Allah dan mahu mendapat redhaNya. Macam saya sendiri, saya kahwin kerana mahu mengelakkan maksiat kerana mahu menjaga Agama dan bukan sebab nafsu atau suka. Tetapi lebih kepada menjaga Agama. Itulah keberkatannya.

“Jadi untuk pasangan di luar sana, apa-apa yang kita lakukan mesti niat kerana Allah dan berkahwin kerana cinta Allah dan bukannya cinta manusia sebab manusia boleh hilang tetapi Allah sentiasa ada. Apabila kita mendapat cinta Allah maka kita akan mendapat cinta manusia. Ketaatan dan ketakwaan itu sangat penting. Justeru, kita kena tahu tujuan berkahwin,” jelasnya.

Dr Muhaya berkata, isteri paling bertuah dan bahagia adalah wanita yang memiliki suami yang baik dan beriman. Jika lelaki seperti itu yang datang meminang anaknya beliau akan menerimanya.

“Wanita yang paling bertuah dan bahagia adalah wanita yang memiliki suami yang sangat baik, beriman. Apabila lelaki sedemikian yang datang meminang anak saya maka saya terima tanpa memberi alasan belajar sebagai halangan kerana belajar bukan segala-galanya. Yang penting jodoh yang baik, waktu yang baik dan jauh daripada maksiat,” katanya.-utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *