Tak mustahil selepas ini Mahathir sahkan Anwar tak pernah meliwat

Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Tun Dr Mahathir Mohamad hanyalah seorang bekas pemimpin yang gemar membuat pusingan U, kata Presiden Pertubuhan Minda dan Sosial Prihatin (PMSP), Ramesh Rao.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai kenyataan Mahathir yang secara terbuka mengaku salah memecat bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada September 1998 dan juga mengaku tindakan itu tidak sewajarnya diambil ke atas Anwar.

Beliau berkata, calon sementara Perdana Menteri Pakatan Harapan itu berbohong apabila mengaku beliau bertindak memecat bekas Timbalan Perdana Menterinya itu hanya berdasarkan siasatan polis.

Kata beliau, bekas Perdana Menteri selama 22 tahun itu sebenarnya sengaja meletakkan kesalahan itu kepada pihak polis sedangkan Mahathir sendiri telah membuat siasatan sendiri.

“Mahathir berkata pemecatan Anwar adalah dibuat berdasarkan bukti yang ditunjukkan polis sebelum membuat pertimbangan sama ada wajar bertindak berdasarkan maklumat siasatan itu atau sebaliknya.

“Bekas Perdana Menteri itu kemudian berkata, ia adalah keputusan salah untuk mengikut peraturan semata-mata,” katanya dalam satu kenyataan.

Ramesh berkata, Mahathir di dalam buku ‘Doktor Umum : Memoir Tun Dr Mahathir Mohamad’ setebal 982 muka surat, bekas perdana menteri itu sendiri mengatakan beliau ingin bertemu sendiri dan menyoal saksi-saksi serta mangsa kes liwat yang terlibat yang membawa kepada pemecatan Anwar.

Tulisan Mahathir dalam buku tersebut di mukasurat 813, bab Cabaran Anwar berbunyi; “Saya memberitahu yang saya mahu berjumpa dengan saksi-saksi berkenaan dan bercakap sendiri dengan mereka.”

Mengulas lanjut, pemimpin PMSP itu berkata, bukan sekali kenyataan bahawa Mahathir menemui para saksi tersebut, sebaliknya dalam buku itu Mahathir turut mengaku menemubual mereka seorang demi seorang.

“Saya menemui mereka secara peribadi seorang demi seorang di kediaman rasmi saya, di Seri Perdana di Kuala Lumpur.

“Saya beri jaminan kepada mereka yang perbualan kami adalah rahsia dan saya hanya mahu mendengar sendiri cerita mereka,” kata Mahathir mengesahkan bahawa beliau siasat sendiri dakwaan Anwar membuat salah laku moral.

Tambah Ramesh, pada muka surat berikutnya, 814, Mahathir buat kesimpulan untuk memecat Anwar yang kini merupakan Ketua Umum PKR berdasarkan kepada maklumat polis dan hasil pertemuan beliau sendiri.

“Berdepan dengan maklumat polis, dan hasil temu bual saya sendiri maka saya perlu berbuat sesuatu,” kata Mahathir dalam buku tersebut.

Ramesh berkata, sudah terang-terang bekas perdana menteri itu mengaku bahawa beliau sendiri jumpa dan soal semua saksi yang terlibat dalam kejadian tersebut.

“Apa lagi yang boleh kita percaya pada Mahathir ini, kalau dalam memoirnya yang menjadi koleksi ramai orang ini pun dia menipu.

“Terang-terang Mahathir kata, beliau sendiri jumpa dan soal semua saksi yang terlibat dalam kejadian itu.

“Kasihan Anwar dipergunakan oleh Mahathir begitu sahaja, kerana apabila Mahathir sekali lagi dinamakan sebagai calon PM, baru dia mengaku Anwar tidak salah, selama ini, Anwar kekal bersalah,” kata beliau.

Justeru, beliau menyifatkan pendedahan itu membuatkan apa sahaja kata-kata Pengerusi PPBM atau lebih dikenali ‘Top Dog’ Pakatan Harapan itu sudah tidak boleh dipercayai dan semuanya adalah pembohongan.

Selepas ini jangan terkejutlah jika Mahathir mengeluarkan kenyataan dengan mengatakan dan mengesahkan Anwar tidak pernah meliwat. Itu tidak mustahil akan berlaku jika dilihat kenyataan beliau berkaitan perkara ini sejak akhir-akhir ini. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *