Terbabas sendiri didakwa jadi punca utama pengguna motorsikal kemalangan maut

Kemalangan maut di jalan raya adalah satu masalah negara yang menghantui hampir setiap hati. Jumlah kemalangan maut meningkat terutamanya pada musim perayaan.

Pelbagai usaha yang telah dilakukan oleh pihak kerajaan untuk mengurangkan kadar kemalangan di jalan raya seperti melaksanakan program Ops Pacak, Ops Sikap, Ops Statik, Ops Selamat dan sebagainya.

Sempena Tahun Baru Cina 2018 lalu, Ops Selamat telah dijalankan selama 14 hari bermula 8 Februari menunjukkan pengguna motosikal menjadi punca utama menyumbang kemalangan maut.

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim memaklumkan pengguna motosikal mencatatkan kematian sebanyak 150 kes manakala pengguna kereta pula sebanyak 46 kematian.

Beliau berkata, punca utama pengguna motosikal terlibat kemalangan maut adalah terbabas sendiri.

“Faktor terbabas sendiri dilihat sebagai punca utama kemalangan maut, di mana pada Op Selamat kali ini ia mencatat 82 daripada 208 kes keseluruhan,” katanya.

Walau apapun, tahun ini statistik menunjukkan penurunan jumlah kematian iaitu sebanyak 31 kes iaitu 226 melibatkan 208 kemalangan maut, berbanding 257 kematian daripada 235 kemalangan maut pada tahun lalu.

Sementara itu, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam perbincangan dengan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk mengambil tindakan tegas kepada pengguna jalan raya yang mengulangi kesalahan.

“JPJ sudah melaksanakan sistem demerit, tetapi kita akan membantu mereka dengan mengumpul dan menghantar data mengenai pesalah berulang,” katanya.-utaranews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *