Tokong tak ingat dimana dia tangkap gambar dengan Datuk G

Ketika ini, hangat diperkatakan ramai apabila tersebar sekeping gambar Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng bersama seorang ahli perniagaan yang bergelar Datuk Seri yang sedang disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkaitan projek terowong dasar laut Pulau Pinang bernilai RM6.3 bilion.

Susulan itu, Timbalan Pengarah Kumpulan Komunikasi Strategik Barisan Nasional (BNSC), Datuk Eric See-To menggesa Ketua Menteri Pulau Pinang agar mengesahkan gambar berkenaan dan menjelaskan hubungan antara beliau dengan ahli perniagaan tersebut.

Mengulas perkara itu, menerusi kenyataan yang dikeluarkan oleh Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang mengatakan bahawa sebagai tokoh awam, Ketua Menteri Pulau Pinang itu telah mengambil banyak gambar dengan ramai personaliti, dan tidak dapat mengingat berapa kali atau di mana setiap gambar diambil.

“Selaku tokoh awam Ketua Menteri Pulau Pinang bergambar dengan ramai personaliti, dan tidak dapat ingat berapa kali atau di mana setiap gambar diambil.

“Adakah bergambar akan jadikan seseorang itu rakan atau orang yang dekat dengan Barisan Nasional (BN) sebagai penyokong DAP?” kata kenyataan itu.

Baru-baru ini, See-To berkata ahli perniagaan yang dipaparkan dalam gambar berkenaan dikatakan ditahan pihak pencegahan rasuah negara atas tuduhan menerima RM19 juta untuk membantu siasatan berkaitan projek terowong yang dirancang oleh Kerajaan DAP Pulau Pinang itu.

Malah, Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang itu menyifatkan ia sebagai usaha memburuk-burukkan Ketua Menteri Pulau Pinang itu dengan mengaitkan beliau dengan ahli perniagaan tersebut.

“Ini bukan sahaja tidak masuk akal tetapi usaha memburukkan Ketua Menteri Pulau Pinang dengan bergantung kepada satu gambar,” katanya.

Dalam pada itu, kenyatan itu juga berkata, Kerajaan DAP Pulau Pinang sedang menunggu penjelasan penuh daripada kontraktor utama projek berkenaan, Consortium Zenith Sdn Bhd, tentang wang yang dikatakan berjumlah RM19 juta, serta bayaran tambahan sebanyak RM3 juta kepada individu lain.

“Akhbar-akhbar BN kini memutarkan cerita bahawa ahli perniagaan yang kononnya menerima wang itu adalah rakan ketua menteri Pulau Pinang, dan dengan itu menghubungkannya dengan penerimaan RM19 juta.

“Ini adalah satu lagi kes pihak yang tidak bersalah, dalam hal ini kerajaan negeri Pulau Pinang yang bersih, dijadikan kambing hitam kerana individu yang mempunyai kaitan rapat dengan BN,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Presiden Parti Cinta Malaysia, Datuk Huan Cheng Guan turut menggesa Guan Eng agar menjelaskan hubungan antara beliau dan ahli perniagaan itu yang dikenali sebagai Datuk Seri G Gnanaraja.

“Saya tahu Guan Eng ini pandai putar belit, sebelum ini dengan cepat kamu melatah dan menuduh Datuk Seri Azeez Abdul Rahim terlibat dengan kerja-kerja rundingan. Sekarang kita rakyat Malaysia terutamanya Pulau Pinang mahu tahu apakah hubungan kamu dengan Gnanaraja?

“Adakah kebetulan Gnanaraja yang di percayai ‘menipu’ kononnya sangat berpengaruh sehingga mampu menutup kes siasatan SPRM berkaitan dengan terowong bawah tanah kamu boleh bergambar dengan anda di rumah beliau? Hebat…

“Tolong buat pengakuan dan henti perbodohkan rakyat Malaysia. Apakah sebenarnya kepentingan tersirat antara kamu berdua sehingga Zenith boleh membayarnya wang sebanyak RM19 juta bagi kerja rundingan terowong dasar laut? Tolonglah jawab dan henti manipulasi lagi,” katanya.

Beliau berkata rata-rata rakyat khususnya kaum India di Malaysia dalam keadaan terkilan selepas melihat gambar berkenaan yang kini menjadi tular dan hangat diperkatakan.

“Sebelum ini ada dakwaan Gnanaraja ini terlibat dengan penyewelengan skandal ‘wang cepat kaya’ hampir RM80 juta rata-rata milik masyarakat India di negara ini. Kes ini masih lagi dalam siasatan polis malah Gnanaraja bersama isterinya di percayai telah membayar sebahagian wang tersebut.

“Tidak cukup dengan itu, ada juga dakwaan tentang bagaimana pasangan ‘G’ ini masuk Islam dan menipu seorang lelaki Islam juga berjuta-juta. Kita mahu tahu apa yang di lakukan oleh Guan Eng bersama lelaki ini yang di palitkan dengan pelbagai skandal, kami mahu jawapan,” katanya lagi. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *