UMNO P.Pinang yakin akan kekalkan 3 kerusi Parlimen dan 15 kerusi DUN

PULAU PINANG – UMNO Pulau Pinang menyatakan keyakinan akan mengekalkan tiga kerusi Parlimen dan 15 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di Pulau Pinang pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) yang semakin terasa bahangnya dan semakin dekat.

Pengerusi UMNO Pulau Pinang, Datuk Seri Zainal Abidin Osman juga berkata, parti-parti komponen perlu bekerjasama untuk merealisasikan perjuangan Barisan Nasional (BN) di negeri Pulau Mutiara itu pada PRU-14 akan datang.

“Malah kalau mampu, kami akan tambah lagi dua kerusi menjadikan lima kerusi. Begitu juga di 15 kawasan Dun UMNO, kita tak boleh rasa selesa, kita tak boleh menang dengan mudah tanpa kerjasama daripada parti komponen.

“UMNO ada 15 kerusi, tapi kalau parti komponen tak bantu kita di kerusi ini, kita pun ada masalah.

“UMNO juga setiap masa akan diminta membantu parti-parti komponen yang lain,” kata beliau yang juga Pengerusi Majlis Tindakan Persekutuan Negeri Pulau Pinang.

Beliau berkata demikian semasa perjumpaan bersama ahli jawatankuasa empat peringkat UMNO bahagian-bahagian dan BN Pulau Pinang di Dewan Utama UiTM Pulau Pinang, baru-baru ini.

Sementara itu, beliau juga meluahkan rasa bimbang dengan pengundi yang pertama kali akan mengundi pada PRU-14 yang bakal menjelang tidak lama lagi.

“Saya dah menyuarakan kerisauan saya kepada (Naib Presiden UMNO) Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein kerana jumlah pengundi pertama kali cukup tinggi di setiap kawasan.

“Pengundi pertama kali antara 20 hingga 25 peratus. Kalau kita bagi contoh di Balik Pulau, pengundi pertamanya ada 13,800 tapi yang kita menang hanya 1,800.

“Itulah bezanya dan saya harap JR Plus (Jentera Jalinan Rakyat Plus) dalam minggu-minggu terakhir ini dapat terus menggerakkan dan sentuh semua pengundi pertama kali di kawasan parlimen masing-masing,” katanya.

Tambah pemimpin UMNO itu, setiap ahli parti komponen BN perlu bergiat aktif menggerakkan jentera pemuda dan puteri kerana golongan anak-anak muda yang berumur 39 tahun ke bawah adalah hampir 40 peratus daripada jumlah keseluruhan pengundi.

“Dengan kata lain, kalau ada 1,000 pengundi di kawasan kita, 400 orang adalah pengundi yang di bawah umur 39 tahun dan mereka anak muda yang mempunyai cita rasa berbeza.

“Pemikiran mereka mungkin tidak sama dengan kita dan kita perlu gerakkan anak-anak muda kita untuk mendekati mereka dan bawa mereka ke arah arus perjuangan BN yang kita semua kasihi,” katanya. –Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *